Родослов Шкребића

Крвно сродство

Сродство се најједноставније одређује ако своје родбинске везе представите као на слици лијево. Степен сродства израчунајте пребројавањем цртица између двије особе.

Осим крвног, постоје и друге врсте сродства. На примјер, грађанско, духовно, по млијеку и тако даље. Више о сродству читајте на страницама Википедије.

 

Ти и родитељи

Између тебе и родитеља је само једна цртица. Дакле, ви сте у првом степену сродства. Свако дијете је са својим родитељима у првом, најблискијем, степену сродства.

Ти и браћа или сестре

Од тебе то твог брата (или сестре) имају двије цртице. Прва је од тебе према родитељима, а друга је од родитеља према том брату, односно сестри. Дакле, ви сте у другом степену сродства. У истом степену сродства сте ти и твој дјед (или бака). Такође, у истом степену сродства сте ти и твоји унуци.

Закони

У брак никако не смију ступати особе које су по крвном сродству у побочној линији до четвртог степена. То су оно што се у народу назива рођаци, односно први рођаци. Ову сметњу за ступање у брак одређују и црквени и грађански закон.

Што се тиче сродства, грађански закон Републике Српске не поставља даљња ограничења. Дакле, пред матичарем у брак могу ступити и други и трећи рођаци, твој рођак смије оженити твоју кћер, и тако даље. Породични закон Републике Српске можете прочитати овдје.

Црквни закон даље поставља дјелимично ограничење. Рођаци који су у петом, шестом, или седмом степену сродства могу се узимати само ако добију дозволу Синода или архијереја (у зависности од степена сродства). То је, на примјер, брак између твог рођака и твог дјетета (V степен), између других рођака (VI степен), или између твог унучета и рођаковог дјетета (VII степен).

По црквеним прописима, сродници од осмог степена сродства и надаље, могу се узимати без икаквих сметњи. То су трећи рођаци.

Детаљне прописе Српске православне цркве о браку можете пронаћи овдје.